Τομέας Β: Περιβάλλοντος

Δραστηριότητες

 

Β1΄: Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας

Η Κ.Ε.Δ.Ε. λειτουργεί το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών με σκοπό την έρευνα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην ανακύκλωση και διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων , των συσκευασιών και της Κομποστοποίησης. Με την ανακύκλωση των συσκευασιών, των άλλων προϊόντων, την αξιοποίηση των ογκωδών και την λιπασματοποίηση των βιοαποδομησίμων (κλειστή αερόβια ή αναερόβια) μειώνουν στο ελάχιστο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης δεν θα υπάρχει πλέον η ρύπανση του υπεδάφους με οργανικές ουσίες και βαριά μέταλλα.  

Σήμερα το 20% των κατοίκων της Ελευσίνας χρησιμοποιεί οικιακούς κομποστοποιητές, εναποθέτει τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλέ κάδους και φύλλα, έπιπλα στρώματα κ.α. στα σκίπερ, καθώς και όλα τα κλαδέματα του Δήμου επεξεργάζονται στο ΚΔΑΥ και γίνονται κομπόστ που μοιράζεται στους κατοίκους. Ο αριθμός των κατοίκων που ωφελούνται ανέρχεται σε 7.000. 

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας προέβη σε παραχώρηση απλής χρήσης χώρων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Ελευσίνας και συγκεκριμένα των παιδικών χαρών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΟΛΕ Α.Ε, για την ανάπλαση και ανακατασκευή τους σύμφωνα με τις πρόσφατες προδιαγραφές ασφαλείας που επιβάλλονται για τη νόμιμη λειτουργία τους, για χρονικό διάστημα τριάντα πέντε μηνών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους παρακάτω χώρους:

  • Την παιδική χαρά που βρίσκεται εντός του πάρκου επί των οδών Κοντούλη και Ι. Δραγούμη.
  • Την παιδική χαρά επί της οδού Κανελλοπούλου, μετά τη στροφή του Κρόνου.
  • Την παιδική χαρά επί της οδού Κανελλοπούλου, στην πλατεία έμπροσθεν της Νέας Μαρίνας.
  • Την παιδική χαρά επί της οδού Κανελλοπούλου, που βρίσκεται εντός της πλατείας, Ανατολικά του Θερινού Κινηματογράφου.

Επιπλέον, θα λειτουργήσουμε και την παιδική χαρά που βρίσκεται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης των δραστηριοτήτων του «Alonia Adventure Park».

Β2΄: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Τα προγράμματα Περιβαλλοντικής  Ακαδημίας  συμπληρώνουν τα μαθήματα στα σχολεία σχετικά με το περιβάλλον με την πρακτική εργασία σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και επισκέψεις  εμπλέκοντας στις δράσεις μαθητές , εθελοντές δασκάλους και εξειδικευμένο προσωπικό για την υλοποίηση του προγράμματος .

Οι Ωφελούμενοι της δραστηριότητας αυτής είναι οι μαθητές και δημότες  της Δημοτική Ενότητας Μαγούλας και οι 4 δομές θα ωφελήσουν 150 παιδιά και τις οικογένειες τους .

Η Κ.Ε.Δ.Ε με γνώμονα την παροχή υψίστων υπηρεσιών στη διάθεση του πολίτη και κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μεγάλη μερίδα πολιτών του Δήμου, φέτος διευρύνει τη δράση της Περιβαλλοντικής Ακαδημίας με τη λειτουργία εργαστηρίων ενηλίκων.

Elefsis Animation Library

Tον Ιούλιο του 2016 υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης του Τεχνολογικού  Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι Αθήνας) και του Δήμου Ελευσίνας και κατόπιν αμοιβαίας διαβούλευσης διαπιστώθηκαν συγκλίνουσες θέσεις, με σκοπό να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να συντονίσουν τη δράση τους σε θέματα που άπτονται του πολιτισμού, της εκπαιδευσης και της κατάρτισης σε ποικίλλους τομείς. 

Η δράση animation library σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει μια αφορμή έμπνευσης και δημιουργίας εμπειριών, μάθησης και εξερεύνησης,  συμμετοχής , δημιουργικότητας και έκφρασης των παιδιών μέσω του animation.

Αξιοποιώντας την τέχνη του animation μπορείς να δημιουργήσεις, να εξερευνήσεις, και να παίξεις. Η εκμάθηση των μικρών και μεγάλων μαθητών στις νέες τεχνολογίες που αλλάζουν τον τρόπο που δημιουργούμε και κατανοούμε το animation, είναι η μέθοδος που θα τους βοηθήσει να εκφράσουν ζητήματα που απασχολούν τη ζωή τους, τη σχολική κοινότητα, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η εκμάθηση θα αφορά ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων και μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων, όπως οι βασικές αρχές σκηνοθεσίας, η δημιουργία χαρακτήρων, η συγγραφή σεναρίου για animation, τα προγράμματα υπολογιστών για animation, η γλώσσα επικοινωνίας, το ελεύθερο σχέδιο, η μικρογλυπτική, το stop motion animation, η ιστορία της τέχνης, η φωτογραφία, η έρευνα, και η τεκμηριωμένη οπτική παρουσίαση των διαφόρων project.

Αναπτύσσοντας δεξιότητες διαπραγμάτευσης, διαχείρισης και τις ομαδικές δεξιότητες μέσω εξωτερικών project σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθήνας και προσβλέπουμε να δοθεί η δυνατότητα επισκέψεων και σε αντίστοιχους χώρους.

Όλα αυτά σου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις τα όρια της δημιουργίας, και να δεις το animation σε πολλές μορφές και με πολλούς τρόπους.

Η σύνθεση του όρου animation library στοχεύει ώστε να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό αρχείο της αντίστοιχης δράσης.