ΤΟΜΕΑΣ A: ΠΑΙΔΕΙΑ & ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δραστηριότητες

 

Α1: ΘΕΡΙΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Το πρόγραμμα «Θερινή Παιδική Κατασκήνωση» υλοποιείται κατά τους θερινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο όπου λειτουργούν σε σχολεία της πόλης, τμήματα δημιουργικής απασχόλησης, με ζωγραφική, χειροτεχνία, παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις κ.λ.π. για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Δυναμικότητα 180 παιδιά. Οι ωφελούμενοι της δραστηριότητας είναι: α) μαθητές της α, β και γ τάξης δημοτικού, β) οι οικογένειες των παιδιών των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται, γ) Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι, μονογονεικές οικογένειες) που αδυνατούν να επιμεληθούν την φύλαξη και φροντίδα των παιδιών τους κατά τις πρωινές ώρες.

Οι δομές λειτουργούν σε τρία δημοτικά σχολεία (2 στη Δημοτική Ενότητα Ελευσίνας και ένα στη Δημοτική Ενότητα Μαγούλας). 

«Sports summer vacation»
Εντός της δράσης της Θερινής Παιδικής Κατασκήνωσης η Κ.Ε.Δ.Ε παρουσιάζει το «Sports summer vacation» το οποίο αποτελεί ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα αθλοδιακοπών στην πόλη για τους μαθητές της δ, ε, και στ τάξης δημοτικού.
Τα παιδιά θα μπορέσουν να περάσουν ένα εναλλακτικό και δημιουργικό καλοκαίρι στην πόλη τους συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα πλούσιο από αθλητικές δραστηριότητες, καλλιεργώντας έτσι το αθλητικό και ομαδικό τους πνεύμα. Άθληση, ψυχαγωγία, διασκέδαση, ανάπτυξη προσωπικότητας και ικανοτήτων καθώς και δημιουργική έκφραση συνθέτουν το προφίλ του «Sports summer vacation».

Το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 180 παιδιά και περιλαμβάνει άθληση σε διάφορους τομείς, επισκέψεις σε εξωτερικούς χώρους και σε γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, αξιοποίηση του κολυμβητηρίου της πόλης, επισκέψεις στις υποδομές του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής για δημιουργικό παιχνίδι κλπ.

 

Α2: ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής προσφέρει καθημερινή εκπαίδευση μαθητών των δημοτικών σχολείων της Αττικής σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας, χρησιμοποιώντας το μικρό στόλο των αυτοκινήτων και ποδηλάτων που διαθέτει η Κ.Ε.Δ.Ε.  

Οι ωφελούμενοι της δραστηριότητας είναι: γενικά οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της πόλης, αλλά και των γύρω πόλεων που επισκέπτονται το πάρκο. Η σχολική κοινότητα αγκαλιάζει τη λειτουργία του πάρκου και πραγματοποιεί στο χώρο του προγράμματα αγωγής υγείας που έχουν σχέση με την οδική συμπεριφορά των παιδιών και των ενηλίκων. Τέλος στην κοινωνία στο σύνολο της,  που οι αυριανοί οδηγοί, έχουν συμμετάσχει από μικρά παιδιά σε προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής έχουν αποκτήσει μια τελείως διαφορετική κουλτούρα τόσο σαν οδηγοί όσο και σαν πεζοί.

Το πάρκο λειτουργεί με μία δομή όλο το χρόνο και τα εξυπηρετούμενα παιδιά ανέρχονται σε 7.000. 

«Alonia adventure park»

Η Κ.Ε.Δ.Ε με στόχο την αναβάθμιση και αύξηση των κοινωνικών παροχών προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση παιδικής χαράς για ψυχαγωγία, εκτόνωση και διασκέδαση στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Το «Alonia adventure park» με στόχο την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των επισκεπτών του, θα προσφέρει ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό, γεμάτο δραστηριότητες όπως πχ ping pong, υπαίθριο σκάκι,, υπαίθριο γυμναστήριο κ.α. Έχοντας ως γνώμονα κοινωνικούς σκοπούς που συνάδουν με τη λειτουργία του πάρκου,  θα διαθέσει το χώρο του για πραγματοποίηση γενεθλίων, θα εξωραΐσει την παιδική χαρά και τέλος θα λειτουργήσει το κυλικείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του.

 

Α3. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση συνεχίζει τη λειτουργία του Δημοτικό Ιατρείου στο Δήμο Ελευσίνας. Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση της Δημοτικής Ενότητας Μαγούλας και του συνόλου του Δήμου, ως προς τις κοινωνικές παροχές αλλά και την ενίσχυση της λειτουργικότητας των υποδομών, ώστε να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο κοινωνικών λειτουργιών στους τομείς της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας. Μέριμνα της δράσης η εφαρμογή προγραμμάτων υγείας και υγειονομικών ελέγχων, η δημιουργία δομών και η ανάπτυξη δράσεων παροχής υγείας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στην Τρίτη ηλικία, η πληροφόρηση των πολιτών σε θέματα Δημόσιας Υγείας και η αξιοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας σε συνεργασία με φορείς κρατικούς ή μη.

Επίσης θα παρέχονται βασικές υπηρεσίες υγείας μέσω της δημοτικής δομής και δυνατότητα συνεργασίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με μονάδες υγείας ΠΕΔΥ, με εθελοντές ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, δυνατότητα οργάνωσης  εξετάσεων προληπτικού ελέγχου, εμβολιασμών ασφαλισμένων και πρωτίστως των ανασφάλιστων πολιτών και παιδιών, συνδιοργάνωση εξετάσεων από οφθαλμιατρικά κέντρα, οδοντιατρικοί και γυναικολογικοί έλεγχοι από εθελοντές ιατρούς αντίστοιχων ειδικοτήτων. Θέσπιση κύκλου ομιλιών ενημέρωσης ιατρικού περιεχομένου και δημόσιας υγείας, επίδειξη ΚΑΡΠΑ, πρώτες βοήθειες και συνεργασία με φορείς όπως ιατρικές σχολές, σχολές δημόσιας υγείας, ιατρικών επισκεπτών και παραιατρικών επαγγελμάτων.

 Α4. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΧΩΡΩΝ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας τα τελευταία χρόνια διοργανώνει το Φεστιβάλ Αισχύλεια και έχει αποκτήσει την τεχνογνωσία διαχείρισης πολυχώρων εκδηλώσεων και πολιτισμού.

Το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, με έτος ίδρυσης το 1875, αποτελεί χώρο με ιδιαίτερη σημασία για τη βιομηχανική ιστορία της Ελευσίνας. Από το 1960 έχει διακοπεί η λειτουργία του και ο χώρος έως σήμερα ανήκε στην ΕΤΕ, η οποία παραχωρούσε τον χώρο αυτόν στον Δήμο Ελευσίνας για την υλοποίηση του Φεστιβάλ Αισχύλεια. 

Σήμερα, κατόπιν σύναψης χρησιδανείου μεταξύ ΕΤΕ και Δήμου Ελευσίνας, ο χώρος παραχωρείται στον Δήμο Ελευσίνας, χωρίς αντάλλαγμα, για το χρονικό διάστημα από 1-5-2018 μέχρι 31-12-2021, προκειμένου να διοργανώσει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Δήμου, δια των νομικών του προσώπων, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα/εκδήλωση που σχετίζεται με την ανάδειξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Ο Δήμος Ελευσίνας, θα λάβει απόφαση δημοτικού συμβουλίου στην οποία θα ορίσει ως διαχειριστή της λειτουργίας του χώρου την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας (Κ.Ε.Δ.Ε), η οποία δεσμεύεται και δύναται να τον αξιοποιήσει, αναγνωρίζοντας την αξία του ως σημαντικού πολιτιστικού πολυχώρου που αφενός συνδέει με το ιστορικό παρελθόν της πόλης και τονώνει την τοπική κοινωνία κι αφετέρου δίνει μια προοπτική για ένα ευοίωνο μέλλον.

Θέματα που δεν ρυθμίζονται, ούτε εμπίπτουν στη διαχείριση του παλαιού Ελαιουργείου από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας, επιλύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας.