ΤΟΜΕΑΣ Δ: ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας δραστηριοποιείται στην ανάδειξη της πόλης μέσω τουριστικής προβολής που θα υλοποιείται με συμμετοχή της σε Εκθέσεις Τουριστικής Προβολής, Αναφορές σε Έντυπα & Τηλεοπτικά Μέσα, Διοργάνωση Εποχιακών Εκδηλώσεων με σκοπό την προσέλευση τουριστών εξωτερικού και εσωτερικού.

Δραστηριότητες

 

 

Δ1: Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Η Κοινωφελής Επιχείρηση υλοποιεί κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων & της Πρωτοχρονιάς εκδηλώσεις στην  κεντρική πλατεία της πόλης. Έχει στην κατοχή της επτά λυόμενους οικίσκους οι οποίοι χρησιμοποιούνται είτε προς ενοικίαση είτε προς διάθεση για κοινωφελείς σκοπούς σε οργανώσεις. Παράλληλα για ένα μήνα περίπου στο συγκεκριμένο χώρο φιλοξενούνται συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα με επίκεντρο τα παιδιά. Το χριστουγεννιάτικο χωριό διαφημίζεται σε όλα τα έντυπα μέσα της περιοχής του Θριασίου, καθώς και στην τηλεόραση με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας από όλη την Ελλάδα.

Ο αριθμός των επισκεπτών ανέρχεται σε 15.000 άτομα.  

 

Δ2: Απόκριες

Η Κοινωφελής Επιχείρηση υλοποιεί κατά την  περίοδο της αποκριάς εκδηλώσεις στη Δημοτική Ενότητα Μαγούλας. Πραγματοποιούνται συνήθως παιδικό αποκριάτικο πάρτυ, παρέλαση αρμάτων & μεταμφιεσμένων και Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στη Δημοτική Ενότητα Μαγούλας, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη. 

Ωφελούμενοι είναι οι κάτοικοι αλλά και οι επιτηδευματίες της πόλης που μπορούν να διασκεδάσουν αλλά και να προωθήσουν τα προϊόντα τους αφού οι εκδηλώσεις είναι μεγάλος πόλος έλξης επισκεπτών. 

Ο αριθμός των επισκεπτών ανέρχεται περίπου στα 7.000 άτομα. 

 

Δ3: Αισχύλεια

Η Κοινωφελής Επιχείρηση σε συνεργασία με το Δήμο και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου διοργανώνει το κορυφαίο γεγονός της πόλης τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ που υλοποιούνται εδώ και σαράντα χρόνια. Διαδραματίζονται στο παλιό ελαιουργείο της Ελευσίνας επί της συμβολής των οδών Κανελλοπούλου & Δραγούμη. Πρόκειται για εκδηλώσεις πολιτιστικού & ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος οι οποίες είναι πολύ φημισμένες και προσελκύουν κατά τέλη Αυγούστου και Σεπτέμβρη δεκάδες χιλιάδες άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η επισκεψιμότητα ανέρχεται περίπου στα 30.000 άτομα.  

«CineΕlefsis»

Ο κινηματογράφος αποτελεί πλέον το πιο σύγχρονο μέσο ευαισθητοποίησης του ανθρώπου για διάφορα θέματα, όπως πχ η κοινωνία, το περιβάλλον κλπ. Είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας που ο καθένας χρησιμοποιεί προς τέρψιν του.

Με προσανατολισμό μας την πολύπλευρη καλλιέργεια του πνεύματος και της κινηματογραφικής παιδείας των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της πόλης μας, προτάσσουμε την ανάγκη η Ελευσίνα να αποτελέσει το χώρο συνάντησης διαφορετικής κουλτούρας, ήθους και πολιτισμού  και σε αυτό θα συντελέσει η λειτουργία του εναλλακτικού κινηματογράφου στην πόλη με την ονομασία «CineElefsis». Μέσω αυτού θα προσκαλέσουμε και διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου για να προκύψουν μελλοντικά συνεργασίες καθώς επίσης θα συνδυάσουμε τη δράση και με άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ.

 

Δ4: Συμμετοχή σε Εκθέσεις Τουριστικής Προβολής & Έντυπα

Η Κοινωφελής Επιχείρηση συμμετέχει σε Εκθέσεις Τουριστικής Προβολής της Πόλης & σε Τουριστικούς Οδηγούς με περίπτερο διακινώντας υλικό είτε έντυπο ή DVD, καταχωρήσεις  σε ενδιαφερόμενους με στόχο την διαφήμιση της πόλης (Αρχαιολογικός χώρος, Βιομηχανικά, Κτίρια, Πολιτιστικός Τουρισμός, Μαθητικός Τουρισμός) 

Υπολογίζουμε ότι ενημερώνονται κατά μέσo όρο 100.000 άτομα το χρόνο. 

 

Δ5: Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η Ελευσίνα διεκδίκησε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 και αναδείχθηκε με αυτόν, γεγονός που θεωρούμε θα λειτουργήσει ως καταλύτης για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελευσίνα αποφάσισε να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης γιατί κάτι τέτοιο θα επιδράσει καταλυτικά στη σταθερή επιδίωξη της πόλης να εξελιχθεί σε δυναμικό πολιτιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει θετικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

 

 Δ6: Τμήμα Τουριστικής Προβολής & Επικοινωνίας

Η πόλη της Ελευσίνας κατά τη διάρκεια της διετούς διαδικασίας διεκδίκησης του τίτλου της ΠπτΕ  2021, επαναπροσδιόρισε τη πολιτική της σε ότι αφορά τον τουρισμό ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Η Ελευσίνα σίγουρα δεν αποτελεί τον κλασικό προορισμό αναψυχής όπως αυτός ορίζεται, αλλά μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για θεματικές τουριστικές δραστηριότητες. Ήδη μετά τη κατάκτηση του τίτλου για τη ΠπτΕ 2021, οι δείκτες επισκεψιμότητας έχουν ενισχυθεί σημαντικά και στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη και ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Διαθέτοντας  τον Αρχαιολογικό Χώρο σε συνδυασμό με τον χώρο του Ελαιουργείου, τα κτίρια της βιομηχανικής περιόδου στη γραμμή του παραλιακού μετώπου αλλά και τον υπόλοιπο ιστό της ιστορικής μας πόλης προσβλέπουμε σε μια καλύτερη αξιοποίηση των χώρων αυτών ώστε ο επισκέπτης μας να μπορέσει να δει την αληθινή εικόνα της.

Το «Τμήμα Τουριστικής Προβολής κι Επικοινωνίας» προβλέπει τα εξής:

  1. Έρευνα, σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών τουριστικής προβολής της πόλης,
  2. Σχεδιασμό και δημιουργία υλικού προβολής της πόλης (δημιουργία λευκωμάτων, videοclip κ.α),
  3. Οργάνωση ημερίδων, συνεδρίων,
  4. Έκδοση δελτίων τύπου, οργάνωση συνεντεύξεων τύπου,
  5. Επιμέλεια των δημοσίων σχέσεων της Εταιρείας.
 
 

 Δ7: School Theatre Festival

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας προτάσσει την ανάγκη να δημιουργήσει και να υποστηρίξει στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα για το έτος 2018 ένα φεστιβάλ θεάτρου, που θα απευθύνεται αποκλειστικά στην μαθητική κοινότητα και στις θεατρικές παραστάσεις που δημιουργούνται από τους νέους και μαθητές.

Με εφαλτήριο την καλλιέργεια της θεατρικής  παιδείας το «School Theatre Festival»  θα γίνει το εργαλείο το οποίο θα απηχεί τις σκέψεις και τις αναζητήσεις των μαθητών. Μέσω του φεστιβάλ αυτού, στοχεύουμε στην ανάδειξη της δυναμικής και του χαρακτήρα του μαθητικού θεάτρου, καθιστώντας τους μαθητές δημιουργούς και εκφραστές έτσι ώστε να κατορθώσουμε να τοποθετήσουμε το θέατρο στον κορμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το φεστιβάλ θα έχει χρονική διάρκεια δέκα ημερών και θα συμμετάσχουν δέκα θεατρικές ομάδες. Το Ελαιουργείο και άλλοι χώροι θα αποτελέσουν το χώρο φιλοξενίας του.