Πρόγραμμα Erasmus + Youth for Refugees 12-18 Μαΐου 2018

Το πρόγραμμα Erasmus+ Youth Greece, Youth for Refugees υλοποιήθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας σε συνεργασία με τον System & G – Greece / Latvia από τις 13 έως τις 18 Μαΐου 2018 στην Ελευσίνα. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 6 νέοι από τη Λετονία και 4 νέοι από την Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος ήταν η συμβολή  στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πνεύμα της καθώς και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μετανάστευση, ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον των νέων. Επιπλέον, στόχο αποτέλεσε η εκπαίδευση των νέων για την ένταξη των προσφύγων και η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεισφέρουν στην κοινωνία και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Την πρώτη μέρα οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην πόλη από την Eleusis 2021 European Capital of Culture στα καθιερωμένα walks που διοργανώνουν στην Ελευσίνα. Στην ξενάγηση ξετυλίγονταν πτυχές του καλλιτεχνικού προγράμματος και πως σε αυτό εντάσσεται το προσφυγικό.

Την δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες απασχολήθηκαν με ομαδικές δραστηριότητες με θέμα τη “Διαδραστική εκπαίδευση για τη διαπολιτισμική κατανόηση”, με βάση τα έθιμα και τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Την τρίτη μέρα οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην πόλη από την Eleusis 2021 European Capital of Culture. Η ξενάγηση έγινε στον Συνοικισμό των Μικρασιατών, των προσφύγων από την Μικρά Ασία στην άνω Ελευσίνα. Ο σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας μας ξενάγησε στο μουσείο τους και μας αφηγήθηκαν προσωπικές ιστορίες. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το γλυπτό της Δώρας Κότση, “Solidus”, στην πλατεία Λαού, όπου αντάλλαξαν απόψεις για την εμπειρία τους.

Την τέταρτη μέρα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Κέντρο φιλοξενίας Προσφύγων που βρίσκεται στην Ελευσίνα. Ο Άχμετ, ένας από τους πρόσφυγες, μας ξενάγησε στους χώρους διαμονής τους και μας εξήγησε τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν πολλούς διαμένοντες- πρόσφυγες από διάφορες χώρες και άκουσαν πολλές προσωπικές ιστορίες. Στη συνέχεια οργανώθηκαν, με τη συμβολή της ομάδας Νότες και Χρώματα Κοινσεπ και τις εξαιρετικές παιδαγωγούς της που προσέφεραν εθελοντικά τον χρόνο και την ενέργεια τους, δραστηριότητες για τα προσφυγόπουλα με παιχνίδι, χορό και ζωγραφική.

Την πέμπτη μέρα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Αθήνα. Επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και ανακάλυψαν πολλές κρυφές ομορφιές της πρωτεύουσας!! Το βράδυ οργανώθηκε αποχαιρετιστήριο πάρτι για τους συμμετέχοντες, η ομάδα εθελοντών του Φεστιβάλ Αισχύλεια / Aisxylia Festival μας τίμησε με την παρουσία νέων της πόλης και αποχαιρέτησαν τους φιλοξενούμενους μας με τον καλύτερο τρόπο. Μια βραδιά γεμάτη χορό, παιχνίδι, τραγούδι, σκετσάκια και άλλα πολλά.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την διοργάνωση!!  Ευχαριστούμε τους συνεργάτες της Ελευσίνα 2021 για τις βόλτες! Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας την κα.Γεωργια, τον Κο.Βαγγελη και τον Κο.Στελιο για τη φιλοξενία! Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον κύριο Γιώργο Κουβίδη από τον Σκοπευτικός Όμιλος Ελευσίνος Τοξοβολία για την παραχώρηση των ξενώνων όπου διέμειναν οι συμμετέχοντες! Τα αποτελέσματα του προγράμματος μόλις ολοκληρωθούν, θα αναρτηθούν στη σελίδα https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/

#erasmus #youth #for #refugees #elefsina #kedelefsinas #eleusis2021 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Name *