Εφηβικές Θεατρικές Παραστάσεις στο Παλαιό Ελαιουργείο

Οι δύο εφηβικές θεατρικές ομάδες του Δήμου της Ελευσίνας, ελπιδοφόροι πυρήνες πολιτισμού της πόλης, παρουσιάζουν τη Θεατρική τους δουλειά, στο Παλιό Ελαιουργείο στην παραλία της Ελευσίνας, την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη..

Η Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Ακαδημίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας, παρουσιάζει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στις 20:30, στο Παλαιό Ελαιουργείο, σε διασκευή Γιάννη Καλαντζόπουλου, μουσική Δημήτρη Λέκκα, σκηνοθεσία Θοδωρή Ευστρατιάδη, χορογραφίες Μαρίας Βαλαβάνη και σκηνογραφία Βαγγέλη Γκιόκα. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στις 8 Ιουνίου 2018, στο κατάμεστο θέατρο του Πάρκου Μαγούλας, ενθουσιάζοντας το κοινό.

Η Εφηβική Θεατρική Ομάδα της Θεατρικής Σκηνής του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας παρουσιάζει την παράσταση «Vodka Μολότοφ» την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 20:30, στο Παλαιό Ελαιουργείο. Πρόκειται για μια σειρά σύντομων κωμικών – και όχι μόνο –διηγημάτων του κορυφαίου Ρώσου δραματουργού Άντον Τσέχωφ, δραματοποιημένων από την Ελένη Ράντου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Ευστρατιάδη. Η παράσταση είχε παιχτεί με μεγάλη επιτυχία στις 4 Ιουλίου, και πάλι στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου. Στη συνέχεια, ταξίδεψε σε γειτονικούς δήμους, εκπροσωπώντας επάξια το Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, στον Θερινό Κινηματογράφο «Άστρον», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: «Ζερβονικόλεια 2018» του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, όπου το κοινό την υποδέχτηκε θερμά και την καταχειροκρότησε. Στις 21 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε, επίσης, στο Ανοιχτό Θέατρο Αγροκηπίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: «Θριάσια 2018» του Δήμου Ασπροπύργου, όπου έτυχε εξίσου θερμής υποδοχής από το κοινό.

Οι δύο θεατρικές ομάδες, που δημιουργήθηκαν πριν από τρία χρόνια, έχουν κατορθώσει να συσπειρώσουν τους εφήβους της πόλης μας γύρω από την τέχνη του θεάτρου. Προσφέρουν στους νέους τη δυνατότητα έκφρασης, συνεργασίας, γνωριμίας με σπουδαίους συγγραφείς και με μεγάλα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, καθώς και συμμετοχής τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αποτελούν ένα σημαντικό «φυτώριο» απ’ όπου θα ξεπηδήσουν οι πολιτισμικά ενεργοί πολίτες του αύριο.

Η ομάδα της Μαγούλας γεννήθηκε και στηρίζεται θερμά από την νυν πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., Κωνσταντίνα Μαρούγκα, ενώ η αντίστοιχη της Ελευσίνας ιδρύθηκε από την τέως Πρόεδρο του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Μαρία Βασιλείου και  συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με την αμέριστη στήριξη του νυν Προέδρου του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Βασίλη Αγριμάκη. Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν και συνεχίζουν το έργο τους υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία του ηθοποιού – σκηνοθέτη – θεατρολόγου Θοδωρή Ευστρατιάδη.

«ΕΙΡΗΝΗ» Αριστοφάνη

Η Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας έκανε την πρώτη της εμφάνιση, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Ακαδημίας της Μαγούλας, τη σχολική χρονιά 2015-2016, με την παράσταση “Αίσωπος – Κάτι θέλει να μας πει…”. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Γυμνάσιο & Λύκειο Μαγούλας τον Ιούνιο του 2016, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Ευστρατιάδη.

Την επόμενη χρονιά (2016-2017) ανέβασε την παράσταση “Ο Γύρος του Κόσμου σε 79 Ημέρες”, θέλοντας να αναδείξει σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017, τόσο στο υπαίθριο θέατρο του Πάρκου Μαγούλας όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»,.

Φέτος επέλεξε να πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα της, με την παράσταση “Ειρήνη” του Αριστοφάνη, με σκοπό να μας κάνει να σκεφτούμε πόσο αναγκαία είναι η ειρήνη και να μας υπενθυμίσει ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για τη διατήρησή της.

Στο κλασικό αριστούργημα του Αριστοφάνη οι θεοί τιμωρούν τους Έλληνες για τον εμφύλιο σπαραγμό τους, εγκαταλείποντας τον Όλυμπο. Τη θεϊκή εξουσία σφετερίζεται ο Πόλεμος (Έριδα στη δική μας παράσταση) που κλειδώνει την Ειρήνη σε μια σπηλιά. Έτσι οι Έλληνες πολεμούν μεταξύ τους ασταμάτητα. Η γη εγκαταλείπεται και οι σοδειές καταστρέφονται. Ένας αμπελουργός σε απόγνωση, ο Τρυγαίος, αποφασίζει να πάει στον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ’ ένα σκαθάρι, για να απελευθερώσει την Ειρήνη, που όχι μόνο θα συμφιλιώσει τους εχθρούς, αλλά θα αναγεννήσει και τη φύση.

 

 

«Vodka Μολότοφ» του Άντον Τσέχωφ

Η Εφηβική Θεατρική Ομάδα του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας δημιουργήθηκε  το φθινόπωρο του 2015. Tα Χριστούγεννα  του 2015 έκανε το «ντεμπούτο» της με την μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση «Η Αγέλαστη Πολιτεία» των αδελφών Κατσιμίχα,  σε συνεργασία με την Παιδική Χορωδία και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Τον Ιούνιο του 2016, ξεκίνησε το αμιγώς θεατρικό της ταξίδι, ανεβάζοντας τον «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου,  στο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου «Λεωνίδας Κανελλόπουλος». Στο ίδιο θέατρο, τον Ιούνιο του 2017, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς το κλασικό ρεπερτόριο, με το «’Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», ταξίδεψε ηθοποιούς και θεατές στον μαγικό κόσμο του Σαίξπηρ. Η παράσταση αυτή επαναλήφθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Χριστουγεννιάτικου χωριού που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελευσίνας τον Δεκέμβρη του 2017, στο Γυμνάσιο & Λύκειο Μαγούλας.

Φέτος, η ομάδα επέλεξε να εξερευνήσει τον κόσμο του Άντον Τσέχωφ, μέσα από μια σειρά διηγημάτων του. Με τον γενικό τίτλο «Βότκα Μολότοφ» επιχειρείται μια «εκρηκτική» παράσταση όπου πρωταγωνιστεί το χιούμορ και η ευαισθησία.  Στα διηγήματα αυτά, περιστατικά, θεσμοί, ανθρώπινοι τύποι, όλα όσα περιγράφονται αφορούν την καθημερινή ζωή στην τσαρική / προεπαναστατική Ρωσία. Μικρά σε έκταση, αλλά πλήρη σε ό,τι αφορά τη σκιαγράφηση των προσώπων. Η εξωτερική δράση συνήθως είναι περιορισμένη, αντισταθμίζεται όμως από την τεχνική της άριστης δόμησης του εσωτερικού δράματος των ηρώων. «Η συντομία είναι αδερφή του ταλέντου» δήλωνε ο ίδιος ο Τσέχοφ. Όπως έκανε ως γιατρός, έτσι και ως συγγραφέας αφουγκράζεται αυτά που λέγονται ψιθυριστά ή δεν ακούγονται ποτέ, αλλά ταλανίζουν την ψυχή των ηρώων του. Εξετάζει αυστηρά όσα εκδηλώνονται θορυβωδώς. Πλησιάζει τον άνθρωπο με γνώση και  τρυφερότητα και αρκετά συχνά με πικρό χιούμορ. Μελετά και καταγράφει χαρακτήρες και συμπεριφορές, αλλά δεν κατηγορεί και δεν καταδικάζει παρά μόνο έμμεσα, χωρίς φωναχτές διαμαρτυρίες, με την ήρεμη ευγένεια του πονεμένου.

Ο Τσέχοφ αγαπάει τους ανθρώπους και μιλάει γι’ αυτούς καλοπροαίρετα και συμπονετικά. Σε κάθε έργο του κυριαρχεί το αίτημα για μια ζωή πιο αξιοπρεπή, πιο ελεύθερη, πιο δημιουργική και πιο ανθρώπινη, αποδεσμευμένη από την αδράνεια και την υποταγή, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση. Ο Τσέχοφ κατόρθωσε να δώσει στην καθημερινή ζωή την αξιοπρέπεια της τραγωδίας. Στα διηγήματά του παρακολουθούμε τον άνθρωπο να παλεύει με τον εαυτό του, με τις αδυναμίες της ψυχής και της ηθικής του υπόστασης ή με τις εξωτερικές αντιξοότητες. Σχεδόν πάντα υποκύπτει, αλλά δεν είναι γι’ αυτό λιγότερο συμπαθής. Έτσι, η ευαισθησία, ως μέγιστη ηθική αξία, αναδεικνύεται μέσα στα διηγήματα του Τσέχοφ σε έμμεσο πρωταγωνιστή, που, αν και συνήθως ηττάται από τον αμοραλισμό των δυνατών και χωρίς εσωτερικούς ενδοιασμούς προσώπων, παραμένει για το συγγραφέα υπέρτατη αρετή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Name *