Δημόσια συζήτηση – απολογισμός του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2018

Δελτίο Τύπου

Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 διεξήχθη με επιτυχία η δημόσια συζήτηση- απολογισμός του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2018,  στο ισόγειο του κτιρίου  που στεγάζεται η Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας (Κ.Ε.Δ.Ε.) στην αίθουσα “Στέκι”. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αισχυλείων, του δημάρχου κυρίου Γιώργου Τσουκαλά και της προέδρου της ΚΕΔΕ κυρίας Κωνσταντίνας Μαρούγκα,  πολίτες της Ελευσίνας,  εκπρόσωποι της διοίκησης του Δήμου και εθελοντές του φεστιβάλ παρευρέθηκαν στην όμορφη αυτή βραδιά.

 

Την  παρουσίαση έκανε η κυρία Μαρούγκα Κωνσταντίνα ως συντονίστρια της Επιτροπής Αισχυλείων. Το φεστιβάλ Αισχύλεια αποτελεί σταθερό θεσμό πολιτισμού για να εκφράσουν οι δημιουργοί των τεχνών τις καλλιτεχνικές αλλά και πρωτοποριακές δημιουργίες τους.  44η χρονιά που το φεστιβάλ Αισχύλεια έχει με συνέπεια διαμορφώσει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είναι σταθερά ποιοτικό, επίκαιρο αλλά και ανανεωμένο. Η επιτυχημένη πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα μέσω συνεργασιών με καλλιτέχνες, πολιτιστικούς φορείς και θεατρικούς οργανισμούς, τοποθέτησε υψηλά τους στόχους και παρουσιάσαμε ένα φεστιβάλ άκρως επιτυχημένο σε πολλά επίπεδα. Τόνισε τη συνέπεια του φεστιβάλ Αισχύλεια να φροντίζει να δίνεται η ευκαιρία σε καλλιτέχνες – δημιουργούς, όλων των μορφών τέχνης, καταξιωμένους αλλά και νεότερους,  να παρουσιάζουν τα έργα τους αλλά και να δημιουργήσουν, εμπνεόμενοι από την πόλη της Ελευσίνας.

 

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως τη χρονιά που πέρασε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το νέο συμβολισμό του φεστιβάλ Αισχύλεια. Κάνοντας την επιλογή ενός λογοτύπου το οποίο μετεξελίσσεται σε ένα οπτικό σύστημα, σε μια παλίνδρομη σχέση ανάμεσα στο πρώτο και στο τελευταίο γράμμα της λέξης ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ. Συμβολίζει τη διάδραση ανάμεσα στο Δημιουργό και το Κοινό του, τη σχέση μεταξύ έργου Τέχνης και Θεατή. Αντικατοπτρίζει  τη συνομιλία του φεστιβάλ με το εσωτερικό κοινό της Ελευσίνας αλλά και την ανοιχτή γραμμή της Ελευσίνας με το διεθνές κοινό. Κι εδώ το αφήγημα της Ελευσίνας, ο μύθος, η ιστορία της, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν. Στα δύο αντίρροπα Α υπάρχει η παλίνδρομη πορεία της Περσεφόνης, εμφανίζεται ο Πάνω και ο Κάτω Κόσμος, η ζωή και ο θάνατος και όλες οι εν τω μεταξύ μεταμορφώσεις, που αποτελούν διαχρονικά πεδία αναζήτησης της τέχνης τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους θεατές της. Από τη συνομιλία των Α δημιουργείται ένα κλείστρο, ένας  περιέκτης που γεμίζει με ιδέες, κίνηση, πρόσωπα, ενέργεια, συναισθήματα, ένα σχήμα που μεταμορφώνεται αλλά και σε καλεί να κοιτάξεις στον πυρήνα του, όπου πάντα βρίσκεται το Φεστιβάλ.

 

Ξεχωριστή λοιπόν αυτή η χρονιά για τα Αισχύλεια!

 

Εκ μέρους της επιτροπής του φεστιβάλ Αισχύλεια : Η κυρία Αθηνά Γαβριηλάκη παρουσίασε το πρόγραμμα του θεάτρου, η κυρία Κωνσταντίνα Γιακωβάκη  τις μουσικές επιλογές, ο κύριος Αντώνης Μαρούγκας   μίλησε για τις επιλογές του κινηματογράφου και η  κυρία Αγγελική Κάμπου εκ μέρους του Σ.Δ.Υ.Ε. που μίλησε για την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του 4ου ημιμαραθωνίου “Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού”.  

Ξεχωριστή ήταν επίσης η παρουσία των εθελοντών που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους θυμίζοντας μας πολύ όμορφες στιγμές αυτής της διοργάνωσης. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, που με γνώμονα την αγάπη τους για το θεσμό εξέφρασαν απόψεις και έκαναν προτάσεις για την καλυτέρευση και εξέλιξη του. Η κυρία Μαρούγκα από την πλευρά της, τόνισε το συλλογικό πνεύμα που διακατέχει το θεσμό και τη διοργάνωση του και ευχαρίστησε ξεχωριστά : τους καλλιτέχνες που με τα δικά τους εκφραστικά μέσα έχουν προσφέρει στην Ελευσίνα και στα Αισχύλεια την ψυχή τους, την επιτροπή του Φεστιβάλ Αισχύλεια για όλο το χρόνο που διαθέτει για τη διοργάνωση αλλά και τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, τους φορείς που συνεργάζονται με το Φεστιβάλ, τις υπηρεσίες όλου του δήμου και των νομικών προσώπων του που αυτό το διάστημα τρέχουν κι αυτοί παράλληλα με όλα τους τα καθήκοντα και προσφέρουν στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, τους Εθελοντές του Φεστιβάλ Αισχύλεια αλλά και το Σύλλογο Εθελοντών Θριασίου, όλους τους υπαλλήλους της  Κοινωφελούς Επιχείρησης καθώς και το γραφείο διοργάνωσης. Κλείνοντας ευχαρίστησε το Δήμο Ελευσίνας που  πιστεύει στο θεσμό των Αισχυλείων και τον στηρίζει διαχρονικά.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Name *