«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από την «Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη 

από την «Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας»

 

Η Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας, παρουσιάζει την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 20:30 στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην παραλία της Ελευσίνας την αγαπημένη αριστοφανική κωμωδία «Εκκλησιάζουσες», σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία Θοδωρή Ευστρατιάδη. Μια απολαυστική παράσταση, πλημμυρισμένη από την υπέροχη μουσική του Γιούρι Στούπελ και την νεανική ορμή και το ταλέντο των εφήβων που συμμετέχουν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή

Γιάννης Καλατζόπουλος

Σκηνοθεσία

Θοδωρής Ευστρατιάδης

Μουσική 

Γιούρι Στούπελ

Χορογραφίες

Κατερίνα Δανάη Κουτούγερα

Μακιγιάζ

Σοφία Βασιλειάδου

Βοηθός Σκηνοθέτη

Κριστιάνα Ρίνα

Σκηνογραφική & Ενδυματολογική επιμέλεια

Ιωάννα Βιλλιώτη

Επιμέλεια ήχων & φωτισμοί

Μάριος Καριώτης

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Πραξαγόρα

Κριστιάνα Ρίνα

Φίλες Πραξαγόρας

(Χορός)

Ιωάννα Βιλλιώτη, Βασιλική Εξάρχου, Κατερίνα Δανάη Κουτούγερα, Έλλη Γκίκα, Σταυρούλα Ναστούλη, Πετρούλα Κρουστάλη, Σπυριδούλα Κανάκη, Ηλιάνα Λαζαρίδου, Δέσποινα Γεωργατζή

Βλέπυρος

Κωνσταντίνος Προκόπας

Άντρας (γείτονας)

Γιώργος Γκίκας

Χρέμης

Νίκος Κρουστάλης

Καρίων

Γιώργος Καρακασίδης

Στρεψιάδης

Παναγιώτης Στραϊτούρης

Ξανθίας 

Μελέτης Δούκας

Αμυνίας

Βαγγέλης Τζούμας

Κυρήκαινες

Πετρούλα Κρουστάλη, Σπυριδούλα Κανάκη

Παράβαση

Κριστιάνα Ρίνα, Βασιλική Εξάρχου, Σταυρούλα Ναστούλη, Πετρούλα Κρουστάλη, Σπυριδούλα Κανάκη, 

Νέος

Δημήτρης Φελούρης & Κωνσταντίνος Βιδάλης

Νέα

Ηλιάνα Λαζαρίδου

Α’ Γριά

Ιωάννα Βιλλιώτη

Β’ Γριά

Δέσποινα Γεωργατζή

Γ’ Γριά

Έλλη Γκίκα

Υπηρέτρια (μεθυσμένη)

Κριστιάνα Ρίνα

Εισαγωγή & Επίλογος

Παναγιώτης Φράγκος, Μελέτης Βιλλιώτης

 

Το πλαίσιο του έργου…

Η υπόθεση του έργου είναι μάλλον αποκύημα της φαντασίας του Αριστοφάνη, ωστόσο τοποθετείται χρονικά σε μια εποχή που θεωρείται πιθανό ότι πράγματι οι γυναίκες της Αθήνας αντιδρούσαν εμπράκτως στην αντρική εξουσία. Ενδεχομένως γραμμένες το 391 ή το 392 π.Χ., οι «Εκκλησιάζουσες» παραμένουν μία πολιτική κωμωδία-σάτιρα από τις χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, στην οποία ο συγγραφέας  τάσσεται υπέρ των γυναικών. Η πρωταγωνίστρια του έργου, η δυναμική και κατεργάρα Πραξαγόρα, είναι εκείνη που θα αναλάβει τα ηνία της γυναικείας επανάστασης με μοναδικό στόχο την αλλαγή ολόκληρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Η υπόθεση…

Η πανούργα, λοιπόν, Πραξαγόρα μεταμφιέζεται σε άνδρα, μαζί με όλες τις γυναίκες της Αθήνας και η γυναικεία πομπή φτάνει ως την Εκκλησία του Δήμου – στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου – και ψηφίζει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. Κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη.

Η ομάδα…

Η Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Ακαδημίας της Μαγούλας τη σχολική χρονιά 2015-2016 με την παράσταση “Αίσωπος – Κάτι θέλει να μας πει…”, που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2016 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου/Λυκείου Μαγούλας.

Το 2017 ανέβασε τη διασκευή του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν “Ο Γύρος του Κόσμου σε 79 Ημέρες”, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους εφήβους που συμμετείχαν – και το κοινό – τόσο σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα όσο και σε ζητήματα που  έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Η παράσταση παίχτηκε στις 13 Ιουνίου στο θεατράκι στο Πάρκο Μαγούλας και στις 14 Ιουνίου στο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», στην παραλία της Ελευσίνας.

Το 2018 ήρθε η σειρά του μεγάλου κωμωδιογράφου Αριστοφάνη, με την “Ειρήνη”, που παίχτηκε στις 8 Ιουνίου στο Πάρκο Μαγούλας και στις 5 Οκτωβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην παραλία της Ελευσίνας, χαρίζοντας γέλιο στο κοινό και μοναδική εμπειρία στους εφήβους που συμμετείχαν.

Το 2019, παράλληλα με την εφηβική ομάδα, σχηματίζεται το Προεφηβικό Τμήμα, το οποίο σε συνεργασία με την Εφηβική Θεατρική Ομάδα του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας ανεβάζει μια «διευρυμένη» εκδοχή του “Αίσωπος – Κάτι θέλει να μας πει…”, η οποία παίχτηκε στις 10 Ιουνίου στο Πάρκο Μαγούλας και στις 3 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη 

από την «Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας»

 

Η Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας, παρουσιάζει την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στις 20:30 στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην παραλία της Ελευσίνας την αγαπημένη αριστοφανική κωμωδία «Εκκλησιάζουσες», σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία Θοδωρή Ευστρατιάδη. Μια απολαυστική παράσταση, πλημμυρισμένη από την υπέροχη μουσική του Γιούρι Στούπελ και την νεανική ορμή και το ταλέντο των εφήβων που συμμετέχουν.

Τις χορογραφίες επιμελήθηκε η Κατερίνα Δανάη Κουτούγερα, το μακιγιαζ η Σοφία Βασιλειάδου, βοηθός σκηνοθέτη η Κριστιάνα Ρίνα, ενώ την Σκηνογραφική & Ενδυματολογική επιμέλεια είχε η Ιωάννα Βιλλιώτη.

Στην παράσταση συμμετέχουν αλφαβητικά: Βιλλιώτη Ιωάννα,  Βιλλιώτης Μελέτης, Γεωργατζή Δέσποινα, Γκίκα Έλλη, Γκίκας Γιώργος,  Δούκας Μελέτης, Εξάρχου Βασιλική, Κανάκη Σπυριδούλα, Καρακασίδης Γιώργος, Κουτούγερα Κατερίνα Δανάη, Κρουστάλη Πετρούλα, Κρουστάλης Νίκος, Λαζαρίδου Ηλιάνα, Ναστούλη Σταυρούλα, Προκόπας Κωνσταντίνος,  Ρίνα Κριστιάνα, Στραϊτούρης Παναγιώτης, Τζούμας Βαγγέλης , Φελούρης Δημήτρης, Φράγκος Παναγιώτης.

 Η ομάδα…

Η Εφηβική Θεατρική Ομάδα Μαγούλας έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Ακαδημίας της Μαγούλας  το 2016 με την παράσταση “Αίσωπος – Κάτι θέλει να μας πει…”, και  το 2017 ανέβασε τη διασκευή του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν “Ο Γύρος του Κόσμου σε 79 Ημέρες”. Το 2018 ήρθε η σειρά του Αριστοφάνη, με την “Ειρήνη”, ενώ το  2019, παράλληλα με την εφηβική ομάδα, σχηματίζεται το Προεφηβικό Τμήμα, το οποίο σε συνεργασία με την Εφηβική Θεατρική Ομάδα του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας ανεβάζει μια «διευρυμένη» εκδοχή του “Αίσωπος – Κάτι θέλει να μας πει…”. Οι παραστάσεις αυτές παίζονται, στο Πάρκο Μαγούλας, στο θέατρο του Γυμνασίου Μαγούλας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος και στο Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία της Ελευσίνας.

Δυο λόγια για το έργο…

Η υπόθεση του έργου είναι μάλλον αποκύημα της φαντασίας του Αριστοφάνη, ωστόσο τοποθετείται χρονικά σε μια εποχή που θεωρείται πιθανό ότι πράγματι οι γυναίκες της Αθήνας αντιδρούσαν εμπράκτως στην αντρική εξουσία. Ενδεχομένως γραμμένες το 391 ή το 392 π.Χ., οι «Εκκλησιάζουσες» παραμένουν μία πολιτική κωμωδία-σάτιρα από τις  χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, στην οποία ο συγγραφέας τάσσεται υπέρ των γυναικών. Η πρωταγωνίστρια του έργου, η δυναμική και κατεργάρα Πραξαγόρα, είναι εκείνη που θα αναλάβει τα ηνία της γυναικείας επανάστασης με μοναδικό στόχο την αλλαγή ολόκληρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Οι γυναίκες λοιπόν μεταμφιέζονται σε άνδρες και φτάνουν σε  πομπή φτάνει ως την Εκκλησία του Δήμου – στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Εκεί καταφέρνουν να ψηφίσουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. Κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Name *