Δελτίο τύπου – Webinar: “Η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού, εν μέσω Covid-19”

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελευσίνας σε αγαστή συνεργασία με την Επιστημονική Μαστολογική Εταρεία Ιάση Στήριξη «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.» πραγματοποίησαν διαδικτυακή ημερίδα (webinar) για τον καρκίνο του μαστού, στην οποία και συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικιακού φάσματος και διακεκριμένοι επιστήμονες-ιατροί.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία επικίνδυνη αλλά ιάσιμη πάθηση που απειλεί μεγάλο ποσοστό των γυναικών –και όχι μόνον- παγκοσμίως. Συγκεκριμένα 1 στις 8 γυναίκες (ένα ποσοστό περίπου 12%) θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.

Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό του, που οφείλουν όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν, είναι ότι ο καρκίνος του μαστού, σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου δεν σχετίζεται κατ’ αποκλειστικότητα με την κληρονομικότητα, αφού σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα καρκίνου του μαστού δεν είχαν κανενός είδους οικογενειακό ιστορικό στην πάθηση.

Είναι παγκοσμίως αποδεκτό αλλά και ζωτικής σημασίας, ότι η αυτοεξέταση και η μαστογραφία σώζουν ζωές, και αποτελούν το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου του στήθους.

Σκοπός της δράσης, που συνδιοργάνωσαν η Κ.Ε.Δ.Ε. και η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.  ήταν η ενημέρωση των γυναικών αλλά και των ανδρών, για τη σημασία του ελέγχου, καθώς και της εκπαίδευσής τους στην αυτοεξέταση.

Το Webinar «Η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού, εν μέσω της πανδημίας Covid-19» ξεκίνησε με τις εισηγήσεις του ιατρού και Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, κου Φώτιου-Παναγιώτη Τατάκη, καθώς και του ειδικού παθολόγου κου Γεωργίου Κουρούνη.

Εν συνεχεία, τοποθετήθηκαν και ανέλυσαν το ανωτέρω θέμα, οι εθελοντές ιατροί, χειρουργοί μαστού του Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., κα Ντασίου Νάγια και Δρ Κυριάκου Γρηγόρης, οι οποίοι μέσω διαδραστικών πινάκων και προβολής video, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για τη σπουδαιότητα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποβαίνει σωτήρια για τον ασθενή.

Ταυτοχρόνως, έκαναν ειδική μνεία στη αναγκαιότητα της αυτοεξέτασης, για τη διεξαγωγή της οποίας και ανέλυσαν τον ορθό τρόπο, μέσω ειδικής επίδειξης και προβολής video.

Ολοκληρώνοντας το διαδικτυακό σεμινάριο, οι προσκεκλημένοι ιατροί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στον καρκίνο του μαστού, σε μία περίοδο που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πανδημία Covid-19, γεγονός που ωθεί πολλούς δυνητικά ασθενείς, να αμελούν την πρόληψη και εξέτασή τους.

Τόνισαν δε, πως η πανδημία που κλυδωνίζει συθέμελα τη χώρα μας αλλά και όλον τον κόσμο, δεν θα πρέπει –σε καμία περίπτωση- να αποτελεί τροχοπέδη στην εξέταση και έγκαιρη διάγνωση πάσης φύσεως παθήσεων και ασθενειών, ούτε και στον εφησυχασμό των συνανθρώπων μας.

Από την πλευρά μας, ως Κ.Ε.Δ.Ε. θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία Ίαση Στήριξη «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.» για το θεάρεστο έργο της, καθώς και για την εξαιρετικά εποικοδομητική και μείζονος σημασίας παρουσία της αλλά και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο παροχής γνώσεων και συμβουλών στους συνδημότες μας.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελευσίνας, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επ’ ωφελεία των συνδημοτών μας, προσεγγίζοντας –με γνώμονα την ιδιαίτερα ευαισθησία μας- τα θέματα υγείας και με στόχο την ενδελεχή ενημέρωση, την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, που αποτελεί και το ύψιστο αγαθό.

Name *